Kulcsrakész bútorozott irodaszobák és tárgyalótermek

Offices2Go Blog

10 dolog amit biztos nem tudtál az irodaszerekről

offices2go

 Ha valami érdekes dologról szeretnénk beszélni, biztos hogy nem az irodaszerek jutnak először az eszünkbe! Pedig, ha elolvassuk ezt a 10 pontot rá fogunk döbbenni, hogy valójában milyen érdekességeket rejtenek magukban ezek a hétköznapi tárgyak.

gif.gif

 

 

1. Tudtad, hogy mielőtt feltalálták volna a radírt az emberek kenyérgombócot vagy a kenyérhéját használták erre a célra? A radírgumi feltalálója véletlenül egy darab gumit vett a kezébe a kenyér helyett, és ekkor döbbent rá, hogy ez is remekül eltünteti a ceruza nyomát.

2. Tudtad, hogy valószínűleg az egyiptomiak találták fel az ollót i.e. 1500-ban? Az olló elődjét már Mezopotámiában használták 3000-4000 évvel ezelőtt.

3. Tudtad, hogy gemkapocsból évente több milliárdnyit adnak el  irodáknak a világ minden táján? Mint annyi más találmány, ez is egy evolúciós folyamat eredménye volt, így elég nehéz megnevezni egyetlen feltalálót. 1896-ban az amerikai Matthew Schooley szabadalmaztatott egy hajlított drótból készült „iratkapcsot vagy tartót”, ami már nagyon hasonlított a mai gemkapocsra.

4. Tudtad, hogy a számológépeket, már a XVII. század elején feltalálták? Viszont az első kereskedelmi forgalomba került gépet a francia Charles Xavier Thomas de Colmar készítette 1851-ben, melyet egészen az I. világháborús évekig használtak.

5. Tudtad, hogy a ceruza a legrégebbi írásra használt eszköz? Már a XVI.században is használták, amikor 1564-ben egy ismeretlen angol személy az angliai Scatawaite völgyében felfedezte a ceruza legfontosabb elemét a grafitot. Az első ceruzának a gyártását 1761-ben kezdte meg Faber Castell alapítója.


6. Tudtad, hogy a papírt Kínában találták fel (i.sz. 105-ben) a Han dinasztia uralkodása alatt? Majd innen lassan Szamarkandon és Bagdadon keresztül nyugatra terjedt. A papírkészítés Európában X.században Spanyolországból és Szicíliából indult, majd Olaszországba és Dél-Franciaországba hódított teret, az 1400-as évekre elérte Németország mai területét is.

7. Tudtad, hogy a lefűzhető mappát Loui Leitz találta fel 1896-ban, és azóta is csak kicsit változott az eredeti dizájnja, viszont a munkahelyen azóta is fontos szerepe van.

8. Tudtad, hogy 1845-ben Edwin Hill and Warren de la Rue szabadalmaztatta az első borítékgyártó gépet, és majdnem 50 évnek kellett eltelnie mielőtt a kereskedelmi forgalomban használható gép megjelent, amely olyan borítékokat gyártott amit ma is ismerünk.

9. Tudtad hogy az első tűzőgépet a XVIII. században kézzel készítették, a francia XV. Lajos udvarában? Minden egyes tűzőgépen a királyi udvar címere volt látható.

10. Az 1930-as évek elején R. Stanton Avery készítette el a világon először az első öntapadós címkét, amiből később sikeres vállalkozás lett.

  

Tetszettek a cikk? Kövess minket Facebookon is ha további szórakoztató, és hasznos cikkeket szeretnél olvasni!

 

Offices2go Team
                                      

                                                                                                                                                                                                               

Weblap gomb.jpg

 

Forrás: officesteam.co.uk,  tudtad.com                                                                                                                                      

süti beállítások módosítása