Kulcsrakész bútorozott irodaszobák és tárgyalótermek

Offices2Go Blog

Hogyan adjunk el Darth Vadernek?

offices2go

 

Az ügyfeled fekete köpenyben jelenik meg, állandóan ökölbe szorított kézzel gesztikulál, nehezen lélegzik, és éppen az intergalaktikus hatalmát próbálja megszilárdítani? Most hogy itt van a Star Wars legújabb része, sokak kedvenc karaktere segítségével mutatunk be egy jól ismert üzleti szituációt! :)

 post-32439-0-98335400-1414943146.jpg

Mind ismerjük ezt a típusú ügyfelet ugye? Teljeséggel megközelíthetetlen, basáskodik, lenyom minket és rendkívül hataloméhes. Ez a viselkedés elsőre picit megijeszti az embert, pedig ez valójában csak egy személyiségtípus, ami kezelhető!

Először vessünk egy pillantást rá, hogyan ismerhetjük fel az ilyen embereket:

A Darth Vader típusú emberek extrovertáltak, közvetlenek és nagyon asszertívak. A céljuk, hogy hatékonyan és gyorsan oldják meg a problémákat és kézzel fogható eredményt produkáljanak. Imádják a hatalmat és ezzel együtt természetesen nem ijednek meg a kockázatoktól sem.

A döntéshozást természetesen nem adják ki a kezükből. Stresszes vagy feszült szituációban felveszik a kesztyűt és átmennek harcias üzemmódba. Nagyon magasak az elvárásaik és általában ők adják az utasítást mint követnék. Tárgyalások folyamán kegyetlenek: 

„Módosítom a megállapodást, és örüljenek, hogy csak ennyivel!” - Ki ne ismerné Vader Nagyúr híres mondatát?

 

 

Nos ha ilyen emberrel tárgyalunk módosítsuk picit a kommunikációs stílusunkat. Íme, hogyan tudja ezt elérni a 4 személyiségtípus:

 

Szangvinikus – Han Solo:

 

Tulajdonságaid: extrovertált, könnyen létesítesz kapcsolatokat, barátságos, elbűvöli az embert, pezseg körülötte az élet - főleg a Millenium Falconjában

Értékek: Megköti az emberek figyelmét, jó társaság

Ezt csináld: A nagyképet próbáld lefesteni, a lényeget mond csak

Ez ne csináld: Ne próbálj az érzéseire hatni, ne referálj idő előtt a partnereidre/üzleti kapcsolataidra, ne legyél szétszórt, és semmiképp ne hozz szóba nem odaillő témát

 

Melankólikus – C3PO:

 

Tulajdonságaid: Introvertált, analitikus, a számok embere, aprólékos, visszafogott - és folyékonyan beszél 6 millió nyelven :)

Értékek: Könnyen alá tudja támasztani számokkal, amit mond

Ezt csináld: Gyorsítsd fel a beszélgetést, csak a lényeget mond, ne vessz el a részletekben, termék előnyökre koncentrálj.

Ez ne csináld: Lassú beszéd és túl sok számadat

 

Flegmatikus – Luke Skywalker:

 

Tulajdonságaid: nyugodt, introvertált, barátságos, segítőkész – aki egyensúlyt hoz az Erőbe

Értékek: Segítőkész, lojális, békeszerető

Ezt csináld: Gyorsított beszéd nálad is segít, adj egyértelmű válaszokat, legyél felkészült a magas követelményekre

Ez ne csináld: hosszú szünetek válasz előtt, határozatlanság

 

Kolerikus – Darth Vader:

Tulajdonságaid: Görgess feljebb :)

Értékek: Határozottság, gyors eredmények, az ügyek kézben tartása

Ezt csináld: Nyugtasd meg, hogy kézben fogod tartani a dolgokat, a részletekkel megbirkózol, fókuszálj a stratégiára, és mutasd meg az egyértelmű előnyöket/megtérülést.

Ez ne csináld: Az egók összecsapása, félbeszakítás, az irányításért való küzdelem

 

Fontos leszögezni, hogy a Darth Vader személyiségtípus nem rossz, csak picit ijesztő, ha nincs hozzászokva az ember. Miután felismerted melyik személyiségtípushoz tartozol módosítsd a kommunikációdat hozzá, hisz ez jelentheti a különbséget egy nagyszerű vásárló vagy a híres Sötét Erő általi halálfojtás között :)

 

A lényeg, hogy az ilyen emberek utálják az idejűket és erőforrásaikat pazarolni. Azt szeretik ha tisztán egyenesen és érthetően beszélsz hozzájuk és minél hamarabb a lényegre térsz. Ha eléred, hogy vegyen tőled, akkor nagyon hűséges vásárlóddá válhat, de ha nem tudod az ígérteket biztosítani…Nos maradjunk annyiban, hogy nem szeretik a kifogásokat.

 

Reméljük tetszett a cikk. Ne felejtsd el megosztani!

Kövess minket Facebookon további tartalomért

 

Weblap gomb.jpg

 

Forrás: inc.com

süti beállítások módosítása